Српско рукописно наслеђе

Благослов Митрополита Амфилохија за почетак рада Комисије за истраживање и прикупљање српских рукописа у иностраним збиркама

5. фебруар 2009.

У име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Његово Високопреосвешетнство Митрополит црногорско-приморски Г. др Амфилохије је данас у Патријаршијском двору примио чланове Комисије за истраживање и прикупљање српских рукописа у иностраним библиотекама, манастирима, збиркама, у пуном саставу: др Зоран Недељковић, председник Комисије, др Бранислав Тодић, др Зоран Ранковић, др Зоран Ракић, др Ирена Шпадијер и др Владан Тријић.

 

 

Иницијатива за оснивање ове својеврсне Комисије потекла је од управника Библиотеке Српске Патријаршије, који је уједно и председник Комисије, др Зорана Недељковића.

Високопреосвећени Митрополит Г. др Амфилохије је на почетку разговора са члановима Комисије истакао да је овај подухват насушна потреба за српску културу у савременом друштву, јер је веома потребно да се попишу и саберу сви српски документи који се налазе у иностарнству. Високопреосвећени Митрополит је у име Светог Синода и Патријарха српског благословио рад Комисије.

 

 

У име Комисије, др Зоран Недељковић је рекао да је основни циљ да се расејано благо српске традиције архивира и да се направе каталози са свим расположивим документима. Прво би се почело од српских докумената и рукописа који се налазе у Републици Чешкој. Како Црква сабира српски народ у дијаспори, потребно је да се сабере и српска рукописна традиција. На тај начин би се свету показали високи домети српске културе кроз векове. На крају, др Недељковић је, у име Комисије, захвалио Високопреосвећеном Митрополиту на благослову.

 

 

Високопреосвећени Митрополит је на крају сусрета истакао да је он, у име Светог Синода и у име Патријарха српског Г. Павла, спреман да подржи сваки напор и труд Комисије на свим пољима јер је циљ и задатак који су присутни поставили значајан за српски род и културу, и предложио да се посебно истраже архиве у манастирима Свете Горе и на Синају.